nereye gitmeli – Let It Go https://letitgo.tv Tue, 07 May 2019 08:55:22 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.1.15 https://letitgo.tv/wp-content/uploads/2019/04/Let-It-Go-512-150x150.png nereye gitmeli – Let It Go https://letitgo.tv 32 32 Kız Kulesi (Romantik Bir Akşam Yemeği Önerisi) https://letitgo.tv/kiz-kulesi-romantik-bir-aksam-yemegi-onerisi/ Mon, 29 May 2017 14:25:57 +0000 http://www.hacerimo.com/?p=970  

Romantik Bir Akşam Yemeği

Yine bir akşam, romantik bir akşam.. Kim istemez ki Kız Kule’sinde evlenme teklifi almayı. Evlenmeden önce en büyük hayalimdi Kız Kule’sinde evlilik teklifi almak. Hala düşündükçe gözlerim kalp kalp oluyor. Kız Kulesi’nde evlenme teklifi almadım ama evlenme teklifimden bir sene sonrasında aynı gün orada kutlamasını yaptık.

IMG_6569

Üsküdar’ın sahiline çok yakın Salacak kısmında bulunan Kız Kulesi’nin hikayesini bilmeyen yoktur sanırım. Ama şunu bilmediğinizi varsayarak söylüyorum yapıldığı tarihten bu yana aslında birçok amaçla kullanılmış. Bizde gittiğimiz zaman öğrendik. Zamanla hangi amaçlar için kullanılmış olduğunu terasa çıkan merdivenler boyunca yazıları çerçeveleterek duvarlara asmışlar. Güzel bir uygulama, çok tuttuk bu hareketi. 😉 Ben sizler için yazayım hangi amaçlar için kullanıldığı rivayetlerini;

1. Mezar: M.Ö. 341 yılında; adanın yunan komutanı Chares’ın eşi için mermer sütunlar üzerinde yaptrıdığı bir tür anıt mezar olduğu söylenmektedir.

2. Kale olarak kullanıldığı rivayeti; Atina ve Spartalılar arasındaki savaş sonunda kontrol amaçlı kale yapılmıştır.

3.Kule olarak kullanıldığı rivayeti; Savunma kulesi olarak inşa edilmiştir.

4. Savunma olarak kullanıldığı rivayeti; Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethi sırasında Marmara Denizi’ne yapılacak geçişleri kontrol altında tutmak için kullanılmıştır.

IMG_6611

5. Gümrük olarak kullanıldığı rivayeti; Atinalı Generalin Boğaz girişlerini zincire vurup giriş çıkışları kontrol altına alarak gümrür parası almıştır.

6. Depo olarak kullanıldığı rivayeti; 1990 yılındaki gemilerdeki fare ve haşereleri öldürmek için gerekli olan siyanür kız kulesinde depolanmıştır.

7. Radar olarak kullanıldığı rivayeti; 1982 yılından sonra kule denizcilik işletmeleri tarafından radar ve gözetleme istasyonu olarak kullanılmıştır.

8. Hastane olarak kullanıldığı rivayeti; 1830’lu yıllarda İstanbul’daki kolera salgını sırasında Karantina Hastanesi olarak kullanışmıştır.

IMG_6610

9. Fener olarak kullanıldığı rivayeti; Bugün de devam ettiği üzere kulede Deniz Feneri olarak kullanımına devam etmektedir.

10. Sis Düdüğü olarak kullanıldığı rivayeti; Fenerde kullanılan sis düdükleri Atatürk’ün hastalığı sırasında rahatsızlık vermemesi için Yeşilköy’e gönderilmiştir.

IMG_6598

11.Klavuz olarak kullanıldığı rivayeti; Boğaz Trafiğini kontrol ve yön gösterme amaçlı olarak kullanılmıştır.

12. Su Deposu olarak kullanıldığı rivayeti; Yerebatan sarnıcından kuleye uzanan tüneller ve dehlizlerin olduğu düşünülmekte olup, sarnıçlara uzandığı bilinmektedir.

13. Zindan olarak kullanıldığı rivayeti; I. Mahmut döneminde Beşir Ağa burada zindana atılmış ve başı kesilmiştir.

10402744_293359420839674_7049034509369566006_n

Kız Kule’sine ulaşım şöyle; hemen karşısından Üsküdar’dan her 10 dakikada bir motor, tekneler kalkıyor. Onlarla gidip istediğiniz zaman dönebilirsiniz. Gidiş- dönüş fiyatı en son 25 tl idi. Eminönünden de tekneler yarım saatte bir kalkıyor. Oradan da ulaşabilirsiniz.

Özel bir yemek olduğunu dile getirip rezervasyonunuzu güzel bir yerden tercih ettiğinizi söylediğinizde güzel sürprizlerle karşılaşıyorsunuz. Garsonlar ilgili, zaten bu duruma çok alışıklar.

IMG_6572

Menüde kahvaltı, serpme kahvaltı (75tl), sandviçler, salatalar, makarnalar, et ve tavuk yemekleri, alkollü- alkolsüz içecekler bulunmakta. Fiyatlar çok çok uçuk değil.

Öncelikle tekneden indiğinizde çevresinde bir tur atmanızı ve güzel kareler yakalamanızı öneririm. Gerçekten ışığı güzel ayarladığınızda muhteşem fotolara sahip olabilirsiniz. Denizin ortasında bir adada olmak farklı bir duygu bırakıyor sizde. Hep Üsküdar’dan ona (Kız Kulesine) baktığınız yerlere o an Kız Kulesinden bakıyorsunuz. Sanki İstanbul’a yakın ama dışarıdan bakıyormuşsunuz gibi hissediyorsunuz.

IMG_6588

Restauranta girdiğinizde önce karşınıza bir hol çıkıyor. Ardından yemek yiyebileceğiniz kısma geçiyorsunuz.

IMG_6614

Yemek yenilen kısmı çok otantik. Pencere kenarından yer ayırtabilmişseniz çok şanslısınız demektir. Ancak öyle direk bakınca deniz görünmüyor, ben biraz hayal kırıklığına uğramıştım bu durumdan. Kapıdan girdiğinizde sol taraftan terasa çıkacağınız merdivenler bulunuyor. İki kat çıkarsanız terasa ulaşıyorsunuz. Birinci katta yöresel kıyafetlerle foroğraf çektirebileceğiniz anı olarak saklayabileceğiniz bir yerde mevcut. En üst kata geldiğinizde bir kafe var isterseniz burada da bir şeyler içebilirsiniz. Ve bu kafeden geçerek terasa ulaşıyorsunuz. Manzaranın tadına doyum olmuyor. Her bir kısmından güzel bir kare yakalamaya çalışıyorsunuz.

 

]]>